Programa per a Universitats, Adolescents i Joves per a la prevenció i atenció de relacions abusives (PUJA)

Aquest projecte ha estat seleccionat en la Convocatòria 2020 de la Fundació Bancària La Caixa en l’àmbit d’interculturalitat i acció social.

El programa és una ampliació del Programa per a les Universitats Contra la violència masclista (PUC) per poder abarcar a adolescents d’entre 14 i 18 anys, així com a altres joves que estiguin estudiant fora de la universitat o que per la seva condició de joves estiguin en situació de vulnerabilitat (fins als 25). Aquest nou projecte inclourà tant aspectes d’atenció com de formació i sensibilització com fins ara, però més enfocat en la detecció i atenció online, aprofitant l’ús habitual d’aquestes eines per els i les joves (i degut a la Covid19), com a millora.

En especial se centrarà en aquelles violències que sabem són més habituals i específiques d’aquestes edats com poden ser les violències sexuals en cites i relacions de nuviatge o esporàdiques, el control social i la manipulació psicològica, i en general qualsevol d’aquestes violències a través de TIC’s i XXSS (ciberviolències).

Anirà dirigit tant a noies víctimes com a nois agressors, amb l’ànim d’intervenir el més precoçment possible en aquest tipus de relacions. Específicament per als nois hem impulsat el programa PUJA-Masculinitats tant de sensibilització com d’atenció, així com el programa de formació Gender Education for Teenage Boys.

Hi ha un número molt important en aquesta situació (més o menys entre un 15% i un 45% segons enquestes nacionals). En casos de violència masclista adolescents i joves  demanen ajuda abans i surten abans de la violència segons els estudis, però no segueixen els canals habituals, per tant és més eficient destinar recursos a detectar aquestes situacions i evitar que es cronifiquin.

El problema que el projecte intenta solucionar és doncs la necessitat de detecció, que és encara baixa, i crear serveis específics, territorialment distribuïts per atendre adolescents i joves, ja que actualment n’hi ha molt pocs i la majoria a la capital. Es desplegarà una campanya presencial i virtual de detecció a diferents municipis, en centres escolars i universitats, a través de persones voluntàries també joves i adolescents, que després de ser formades facin aquesta tasca essencial per derivar els casos. Si tens entre 14 i 25 anys i vols formar part del voluntariat per col·laborar en acompanyar en la detecció i derivacio, apunta’t al curs.

Així mateix, des de la pròpia associació es seguirà donant l’acompanyament i atenció que ja s’estava donat amb el PUC:

  • Assessorament i atenció psicològica de proximitat, gratuita i confidencial, a noies i dones víctimes de violència masclista. Sessions d’acollida, de tractament i de seguiment, amb la possibilitat de fer treball grupal.
  • Atenció psicològica als nois i als homes agressors per eradicar o disminuir la violència exercida. Sessions d’acollida, de tractament i de seguiment, amb la possibilitat de fer treball grupal.

Si formas part d’una institució i estàs interessat/ada en implementar aquest programa en el teu territori pots consultar tots els detalls del programa a continuació.

AMB EL SUPORT DE: