CURS PRESENCIAL

Data
Divendres 29 de novembre, de 9:30 h. a 14:30 h.

Modalitat del curs
Curs presencial a les nostres instal·lacions (C/ Consell de Cent, 419, 3.º, 2ª 08009 Barcelona).

Preu únic del curs
80 €.

Aquest curs forma part del cicle de formació: Són els homes un problema? Com treballar amb homes en violència, paternitat i salut mental des d’una perspectiva esperançadora.

Pots inscriure’t als 3 cursos del cicle per un preu de 150 €.

Formador

Álvaro Ponce AntezanaÁlvaro Ponce Antezana

Doctor en Psicologia Social (UAB) i Màster en Psicoteràpia Cognitiva Social (UB). Soci fundador de l’Associació CONEXUS en la qual treballa com a psicòleg, consultor, supervisor i investigador. Ha participat en diferents projectes europeus de recerca sobre violència de gènere. Ha treballat en el camp de la psicoteràpia i la salut mental durant més de 20 anys, donant cursos, conferències i escrit articles sobre intervenció en violència de gènere i filioparental a Espanya i l’estranger. Ha continuat el seu desenvolupament professional, especialitzant-se en la psicoteràpia centrada en la compassió (Compassion Focused Therapy CFT) amb el dr. Paul Gilbert (Compassion Mind Foundation, UK), s’ha format en Psicoteràpia basada en Mindfulness (AEMIND), en Mindfulness i Compassió amb PhD Gonzalo Brito, i en el programa de 8 setmanes d’entrenament en la Ment Compassiva (Compassion Mind Trainer CMT) amb els Drs Chris Irons i Charlie Heriot-*Maitland (Balanç-Mind, UK). Aplica aquestes perspectives teòriques i metodologies en el camp de la psicoteràpia, l’autocura d’equips professionals, temàtiques de salut mental i masculinitats, violència de gènere i grups de criança i criança. Col·labora en el màster Mindfulness. Pràctica, Recerca i Aplicacions per a la Salut i el Benestar de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

Descripció del curs

Els estudis i recerques apunten la necessitat de millorar la salut mental d’homes i joves, considerant l’ estigma de gènere que dificulta la cerca d’ajuda psicològica. La societat tradicionalment ha imposat rols de gènere que limiten l’ expressió emocional en els homes, la qual cosa incrementa la seva vulnerabilitat davant de problemes de salut mental. A més, els homes poden experimentar patologies i simptomatologies de manera diferent, la qual cosa requereix un enfocament especialitzat. En termes de gènere també és necessari abordar situacions crítiques per als homes, com separacions, paternitat, atur i soledat, que afecten directament el seu benestar psicològic i el de les persones que els envolten.

L’objectiu del curs és promoure metodologies i enfocaments innovadors per crear espais terapèutics i transformadors dirigits a homes i joves, centrats a millorar la seva salut mental i replantejar les relacions de gènere. Es busca no només alleujar el sofriment psicològic, sinó també promoure una visió renovada de la masculinitat, menys rígida i més oberta al canvi, perquè els homes gestionin les seves emocions de manera saludable des de la cura dels altres i la no violència, i des del foment de l’autocura.

Contingut

  1. Masculinitat i salut mental.
  2. Obstacles i reptes en l’atenció psicològica als homes.
  3. Perspectiva centrada en compassió aplicada a la salut mental masculina.
  4. Metodologies i pràctiques terapèutiques i transformadores basades en el projecte SpaimenT.